Úrady práce prichádzajú s veľkými novinkami: Dotknú sa tisícok ľudí! TAKTO budú fungovať

V Bratislave sa odteraz môžete evidovať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny oveľa jednoduchšie. Prostredníctvom webového portálu slovensko.sk sa môžete ľahko zaregistrovať do evidencie uchádzačov o zamestnanie alebo poslať žiadosť o sprostredkovanie vhodnej pracovnej pozície. Túto novinku oznámilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR na svojej webovej stránke.

Je povzbudivé vidieť, že nová zmena prináša uľahčenie ľuďom. Na webovom portáli slovensko.sk boli nedávno pridané nové elektronické formuláre, ktoré umožňujú ľuďom bez práce podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Toto opatrenie by malo výrazne uľahčiť proces a sprístupniť ho širšej verejnosti.
Pre tých, ktorí už sú zamestnaní, ale hľadajú možnosti lepšieho uplatnenia na trhu práce, teraz majú k dispozícii jednoduchší spôsob. Môžu využiť žiadosť záujemcu o zamestnanie o sprostredkovanie vhodného zamestnania, ktorá je dostupná cez webový portál. Táto novinka eliminuje potrebu osobnej návštevy úradu práce alebo komplikovaného vyplňovania žiadosti prostredníctvom internetu.

Na prvý pohľad drobné zlepšenie má potenciál ušetriť ľuďom mnoho času a úradom práce, sociálnych vecí a rodiny podstatne zefektívniť prácu. Po významnom zjednodušení podávania výkazov o zamestnávaní ľudí so zdravotným postihnutím je to už druhá takáto novinka, ktorú sme tento rok ohlásili. Naďalej budeme hľadať ďalšie možnosti, ako vylepšovať služby poskytované úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny,“ generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu ÚPSVR SR Peter Ormandy.

Ako na to?

Na úvodnej stránke portálu slovensko.sk si jednoducho vyberte kategóriu Zamestnanie v hlavnej ponuke. Potom z ponúknutého výberu kliknite na možnosť Strata a hľadanie zamestnania. Tu vám budú poskytnuté možnosti Podávania žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie a Podávania žiadosti záujemcu o zamestnávanie o sprostredkovanie vhodného zamestnania. Týmto spôsobom si môžete jednoducho zvoliť a vykonať požadované kroky na webovom portáli.

Po zvolení možnosti na portáli slovensko.sk vás automaticky presmeruje na elektronický formulár. Ak ste predtým nevykonali prihlásenie, budete presmerovaní na prihlasovaciu stránku, kde sa môžete prihlásiť pomocou občianskeho preukazu alebo mobilnej aplikácie Slovensko v mobile. Potom môžete pokračovať vo vyplňovaní formulára.

„Vďaka efektívnej spolupráci s ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny sa nám úspešne darí napredovať v elektronizácií služieb úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Práve registrácia uchádzačov o zamestnanie cez portál slovensko.sk je ďalším príkladom toho, že sa snažíme poskytnúť nezamestnaným ľuďom čo najväčšiu podporu,“ dodal Peter Ormandy.