Návrh o pomoci ľuďom pri zvýšených hypotékach schválený ale nezverejnený

Súčasná vláda schválila návrh o pomoci ľudom pri zvýšených hypotekárnych sadzbách, ktoré predložilo ministerstvo financií. Po rokovaní však nezverejnila konkrétne opatrenia schválenej pomoci.

K predloženiu návrhu postupu riešenia danej problematiky vláda zaviazala ministra financií Ladislava Kamenického. ,,My urobíme rôzne varianty. Musíme sa pozrieť, aký bude celkový dopad na rozpočet a dohodli sme sa aj s premiérom, že si k tomu sadneme v utorok pred vládou, aby sme už na vládu predložili nejaké konkrétne opatrenia, čo sa týka riešenia hypoték,“ uviedol minister financií.

Kamenický by mal príslušnú legislatívu predložiť do Národnej rady v najbližších dňoch a rokovať by sa o nej malo konať v skrátenom legislatívnom konaní, avizoval premiér Róbert Fico.

„V roku 2023 došlo k mnohým refixáciám úrokových sadzieb, kedy napríklad dostal hypotekárny úver človek za 1 % a zrazu úrok vyskočil na 5 %. Mechanizmus, ktorý použijeme v roku 2023, bude iný ako ten po roku 2024, ale zmena je v tom, že budeme riešiť aj tento rok a nebudeme sa sústreďovať len na nové veci,“ doplnil Fico.

Téma zdražovania hypoték sa pred voľbami skloňovala vo viacerých politických stranách. Róbert Fico pred voľbami ako opozičný politik upozorňoval, že banky na Slovensku budú mať v roku 2023 historický zisk. Podľa neho je na mieste aby banky pomohli ľuďom pri splácaní hypoték, a to prostredníctvom znovu zavedenia štátnej bonifikácie hypotekárnych úverov a bankového odvodu.
Štát by sa mal podľa vtedajšieho návrhu na takejto bonifikácii podieľať vo výške 2 %, banky 1% alebo 2 %.

Slovenská banková asociácia (SBA) v rámci tejto témy upozorňovala na reakciu úrokových sadzieb hypoték v súvislosti so zmenami cien dlhodobých zdrojov, ako napríklad vývoj výnosov dlhodobých 10-ročných slovenských štátnych dlhopisov, ktoré od 2022 vzrástli viac ako v iných krajinách eurozóny.
„Zodpovedná konsolidácia verejných financií novej vlády tak v konečnom dôsledku môže mať pozitívny vplyv aj na vývoj úrokových sadzieb úverov na bývanie,“ uviedla SBA.

Zdroj: https://www.aktuality.sk/