Rast úrokových sadzieb hypoték pomaly končí

Aktuálne úrokové sadzby sa pravdepodobne dlhšie meniť nebudú, no ECB by koncom budúceho roka mohla pristúpiť k ich prvému znižovaniu. V slovenských bankách môžu úrokové sadzby hypoték ešte mierne rásť, avšak analytici predpokladajú blízky koniec tohto trendu.

Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko, Marián Búlik usudzuje, že vo väčšine bánk je úročenie hypoték pre tento rok pravdepodobne na vrchole, alebo sa k nemu výrazne priblížilo. „Zvýšenie sadzieb sme videli za posledné týždne vo viacerých bankách, zároveň však vidíme aj snahu časti bánk ponúkať zvýhodnené sadzby pre hypotéky v kombinácii s banko-poistením. Ak sa v ďalších mesiacoch nestane nič nečakané, mohli by sme prvé zníženie sadzieb vo väčšine bánk vidieť ku koncu roka 2024,“ avizoval.

V praxi nepôjde o zásadný pokles ale o postupné znižovanie sadzieb miernym tempom. Marián Kočiš, makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne poukazuje, že priemerné sadzby nových hypoték na Slovensku sú v porovnaní s EÚ relatívne nízke. Koncom leta sa sadzby pohybovali tesne pod 4%, septembrové sú už nad touto úrovňou, no najvyššie sadzby ostávajú v Pobaltí. V porovnaní so slovenskými sú vyššie o viac ako 1,7%.

Marián Búlik však na druhej strane pripomína výrazné ochladenie hypotekárneho trhu na Slovensku, ktorý klesol o viac ako tretinu oproti priemeru posledných 3 rokoch a o dve tretiny oproti jari 2022. „Keďže trh zatiaľ zostáva na nízkych číslach, banky sa v prvom rade snažia udržať si existujúcich klientov. Od leta vidíme zaujímavý krok, keď banky oslovujú klientov s končiacou fixáciou vo výraznom, často aj ročnom predstihu, a ponúkajú im zvýhodnený úrok v porovnaní s aktuálnymi podmienkami,“ priblížil analytik OVB.

Sadzby hypoték sa už zrejme nikdy nevrátia pod hranicu 1%, no postupným poklesom by sa mohli dostať na úroveň 3 – 4%. „Sadzby začínajúce číslicou 3 a v prípade naozaj priaznivého vývoja číslicou 2 sú úrovňou, pri ktorej vie hypotekárny trh dlhodobo fungovať. Sadzby pod 1 % boli nesystémovou odchýlkou a bolo by chybou klientov čakať na ne,“ doplnil Búlik.

Zdroj: https://index.sme.sk