Umelá inteligencia – najnovšia technologická inovácia

Umelá inteligencia je investičnou témou tejto dekády. Jej efekt na akciách vyplývajúci z veľkej časti nadšením z jej využitia možno prirovnať k najrôznejším superlatívam. Akciový index zložený z 500 spoločností je ťahaný nahor práve vďaka tejto technologickej inovácii. Napriek vysokej volatilite za posledný mesiac technologický index Nasdaq 100 od začiatku roka v zisku skoro 30% a širší index S&P 500 takmer 10%.

Ak by technologickí giganti neťahali S&P 500, investorom by priniesol len približne 3%. Za jeho rast možno vďačiť 7 veľkým technologickým firmám. Kapitalizácia indexu je zároveň väčšia ako celá ekonomika USA. Koncentrácia výnosu v indexe S&P 500 je výnimočná aj v kontexte globálneho akciového trhu. Americká investičná banka Goldman Sachs preskúmala dáta výnosu indexov v USA (S&P 500), Európe (STOXX Europe 600), Japonsku (TOPIX) a v ázijsko-tichomorskej oblasti.

V USA 15 najväčších firiem zarobilo investorom viac ako 40%, a teda osemnásobne viac ako bol mediánový výnos v indexe. V Európe zarobili najväčšie firmy 11%, teda dvojnásobne viac ako bol mediánový výnos v rámci indexu. V Japonsku bol rozdiel menší, najväčšie firmy v indexe zarobili 26%, o polovicu viac ako bežná firma z indexu.

Zdroj: https://www.trend.sk/ekonomika/umela-inteligencia-ma-velky-potencial-cenou-vsak-moze-byt-bublina-akciach?