Znížená DPH na ďalšie produkty

Uplatnenie zníženej DPH by sa mohlo týkať oveľa širšieho portfólia produktov a služieb, v rámci kultúry                    a kreatívneho priemyslu. Predložená legislatívna iniciatíva počíta so znížením DPH na 10% pri lístkoch do divadiel, kín či múzeí, audio-kníh, časopisov či predplatného pre online periodiká.

Musíme sa snažiť povzbudiť ľudí, aby sa vracali do koncertných siení, múzeí, galérií či kín. Musíme podporovať tiež kvalitných novinárov a novinárky, aby si ich dôležitú prácu mohlo prečítať čo najviac ľudí a overené zdroje boli verejnosti finančne čo najdostupnejšie,“ uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová.

Poslanci OĽANO chcú návrhom pomôcť kultúre ako jednému zo sektorov najviac postihnutých obmedzeniami počas pandémie COVID-19. „Týmto opatrením nielenže pomôžeme podnikateľom a aktérom pôsobiacim v kultúre a kreatívnom priemysle, ale aj širokej verejnosti, ktorá je po mnohých celospoločenských, energetických a ekonomických krízach vyčerpaná a frustrovaná,“ informoval Potocký.

Nižšia sadzba DPH by sa v prípade schválenia návrhu začala uplatňovať od 1.1.2024.

 

Zdroj: TASR