Úrokové sadzby ešte porastú

Nové čísla inflácie prekvapili, a nie práve pozitívne, čo bude mať vplyv centrálne banky. Rastie pravdepodobnosť, že úrokové sadzby vzrastú ešte vyššie, než trhy očakávali.
Reakcia akciových trhov na zvyšovanie sadzieb býva negatívna, keďže sa im touto zmenou zvyšujú náklady na úvery a zníženie relatívnej hodnoty akcií.

Fed ani centrálna banka nemajú v záujme poslať trhy nadol alebo ekonomiku priškrtiť viac než by bolo nutné, avšak v prípade že sa bude inflácia javiť ako rezistentná voči poklesu, bude to potrebné. V momente keď bude inflácia blízko cieľu, centrálne banky ustúpia od ďalšieho rastu sadzieb. Hlavným výsledkom budú dáta inflácie    z eurozóny, kde sa očakáva pokles z 8,6% na 8,1%. Ak pokles nebude dostatočný, vytvorí to nový tlak na centrálnu banku.

MAMMA, v skratke 5 technologických gigantov (Apple, Alphabet, Microsoft, Meta a Amazon), majú kumulatívnu trhovú kapitalizáciu väčšiu ako je kumulatívne HDP 145 najmenších krajín sveta. Ak by títo giganti boli štátom, boli by treťou najväčšou ekonomikou na svete (prvá a druhá priečka patria USA a Číne). Svojou veľkosťou a silou lákajú do svojich štruktúr najlepšie mozgy sveta a aj potencionálne konkurenčné produkty. Objavuje sa akvizícia – skúpenie menšej firmy.

Za posledné roky sa do pozornosti dostali najmä YouTube kúpený Alphabet-om (Google) či Instagram, ktorý kúpila Meta za viac než miliardu USD. Microsoft prejavil záujem o spoločnosť OpenAI, ktorá vytvorila umelú inteligenciu ChatGPT. Veľké firmy dnes už nemusia samé vytvoriť ten najlepší produkt. Najlepší produkt vedia jednoducho na trhu kúpiť a tým si zároveň upevnia svoju pozíciu na trhu.

Zdroj: openiazoch.sk